ClickCease

Top tips om een groepsfoto te maken

groepsfoto

Een groepsfoto kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral om iedereen er op zijn best op te krijgen. Of je nu een familiereünie, een vriendengroep of een teamfoto maakt, er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden om de beste foto te krijgen. In deze blog delen we onze top tips voor het maken van een geweldige groepsfoto zodat iedereen tevreden is met hoe hij of zij erop staat!

Kies een geschikte locatie

Een fotolocatie kan de foto maken of breken! Daarbij moet je ook denken dat als je buiten een foto wilt maken, hoe het weer dan is en wat voor een dagdeel je gebruikt om de foto te maken. De locatie waar je de groepsfoto maakt, is dus ontzettend belangrijk. Kies daarom een plek waar iedereen goed zichtbaar is en waar de achtergrond niet afleidt van de mensen op de foto. Als je buiten fotografeert, vermijd dan plekken waar de zon direct op de gezichten schijnt. Zo voorkom je harde schaduwen en knijpen mensen hun ogen niet dicht. Kijk ook uit voor storende elementen zoals prullenbakken, borden of verkeer dat de foto kan verpesten.

Stel het juiste diafragma en de juiste sluitertijd in

Om ervoor te zorgen dat iedereen op de foto scherp is, is het belangrijk om het juiste diafragma en de juiste sluitertijd in te stellen. Een diafragma van f/8 is meestal een goede keuze, omdat dit zorgt voor een goede scherptediepte zonder dat de foto te donker wordt. De sluitertijd hangt af van de hoeveelheid licht op de locatie. Als het helder is, kun je een snelle sluitertijd gebruiken om bewegingsonscherpte te voorkomen. Als het donker is, moet je mogelijk een langere sluitertijd gebruiken en een statief gebruiken om trillingen te voorkomen.

Zorg voor goed licht

Goed licht is essentieel voor een geweldige groepsfoto. Natuurlijk licht is meestal het beste, dus zoek een plek waar er voldoende natuurlijk licht is. Vermijd flitslicht, tenzij je een speciale flitser hebt die een zacht en natuurlijk licht geeft. Probeer ook te vermijden dat er harde schaduwen op de gezichten van de mensen vallen. Door niet in direct zonlicht te fotograferen maak je gebruik van het zonlicht maar zonder de nadelen van schaduw of verblinding. Licht is ook erg belangrijk bij het maken van studio foto’s. Lees hier meer over tips voor studio fotografie.

groepsfoto jongeren

 

Positioneer de mensen op de juiste manier

Het positioneren van de mensen op de juiste manier is cruciaal voor een geslaagde groepsfoto. Zorg ervoor dat iedereen goed zichtbaar is en niet wordt geblokkeerd door anderen. Laat de mensen dicht bij elkaar staan, op groepsfoto’s is contact erg belangrijk. Overweeg om de mensen op verschillende niveaus te positioneren om de foto interessanter te maken.

Leuke posities aannemen kan de foto spontaner maken, bekijk een aantal voorbeelden en bespreek dit met de groep. Maak het vooral speels en niet te ingestudeerd. Hetzelfde geldt voor een lach te creëren. Lees in deze blog hoe je een authentieke lach op camera krijgt. 

Maak gebruik van attributen

Attributen kunnen een leuke toevoeging zijn aan een groepsfoto. Denk bijvoorbeeld aan ballonnen, bordjes, petten of andere voorwerpen die passen bij het thema van de foto. Let er wel op dat de attributen niet afleiden van de mensen op de foto. Heb jij een themafeestje? Dan is passende decoratie ontzettend belangrijk om de herinnering vast te leggen.

Wees vooral creatief in het bedenken van leuke spullen, posities en zelfs kleding. Een groepsfoto hoeft echt niet een standaard foto te worden waarbij iedereen op een rijtje staat.

Maak meerdere foto’s

Het maken van meerdere foto’s is altijd een goed idee. Op deze manier heb je meer keuze en is de kans groter dat er een foto tussen zit waar iedereen mooi opstaat en tevreden is. Daarnaast, kan je de verschillende foto’s gebruiken voor nabewerking. Als het niet gelukt is om iedereen met ogen open op de foto te zetten bijvoorbeeld, kun je de verschillende foto’s combineren.

Het is altijd leuk om mooie momenten vast te leggen, schakel daarom zeker een professionele fotograaf in voor de speciale gelegenheden. Hier zal je zeker geen spijt van hebben en een mooie herinnering aan overhouden!