ClickCease

De beste tips voor herfstfotografie

herfstfotografie

Voor veel professionele en hobby fotografen is er één seizoen het allermooist om te fotograferen: de herfst! De bladeren beginnen van de bomen te vallen, de bossen worden gevuld met de meest prachtige kleuren en de kerstversieringen komen langzaam tevoorschijn in de straten. Dé tijd om op pad te gaan met je camera en de mooiste herfstfoto’s te schieten. Waar let je allemaal op tijdens zo’n herfstfotografie shoot? Wij vertellen het jou in deze blog!

Kies voor het juiste weer

Qua lichtinval is de herfst dé periode om buiten foto’s te maken. In de zomer is vaak de lichtinval te sterk door het zonlicht, hierdoor ontstaan te grote contrasten waardoor de kleuren niet mooi tot hun recht komen. Let er dus op dat je niet op pad gaat als er een hemelsblauwe lucht en felle zon boven je hangt. Zeker met de mooie herfstkleuren is het beter om op een bewolkte dag je camera mee te nemen. Plan dus goed van te voren je fotodag. Ga je te vroeg in de herfst? Dan is de kans groot dat de bladeren nog groen zijn en hoog in de bomen hangen. Wanneer je aan het einde van de herfst gaat kan het zijn dat alle bladeren al vertrapt en bruin op de grond liggen. De ideale periode om je herfst fotografie dag te organiseren is tussen de laatste week van oktober en halverwege november.

Let op de details

Wanneer je tijdens de herfst naar het bos gaat om te fotograferen, kun je nogal snel overweldigd raken door de chaos. Overal liggen en vallen bladeren en in elke hoek is wel iets moois te zien. Blijf rustig en neem de tijd voor je foto’s. Zoom in op de details en vergeet het grote plaatje. Vergeet hiervoor je macrolens niet mee te nemen. Kijk ook verder dan alleen de bomen en de bladeren. Paddenstoelen op boomstronken en spinnen in hun web en strijklicht leveren ook prachtige herfstfoto’s op.

herfstfotografie

Neem je statief mee

Het lichtinval tijdens de herfstdagen kan nogal snel wisselen. Dit kan betekenen dat het licht onder de bomen nogal eens getemperd wordt, zeker op donkere en bewolkte dagen. Omdat sluitertijden van een halve seconde of minder zelfs midden op de dag geen uitzondering zijn, is het maken van scherpe foto’s zonder statief en moeilijke opgave. Vergeet deze dus niet mee te nemen tijdens de herfstfotografie.

Tijdstip is essentieel bij herfstfotografie

Zoals wel vaker in de fotografie is timing essentieel! Vroeg opstaan in de herfst levert vaak de mooiste beelden op. De dauwdruppels zijn nog te vinden op de bladeren en de spinnenwebben. De druppels zorgen voor een glinstering op de foto’s en geeft ze nét wat extra’s. Ook wanneer je landschapfoto’s wilt maken is de ochtend de meest ideale tijd om op pad te gaan. De laaghangende mist geeft een mysterieuze look aan je foto’s.

Organiseer je fotodag in de herfst!

Op zoek naar de ideale locatie voor de groeps- of schoolfoto? Ga met de groep eropuit in de herfst en maak de schoolfoto in het bos! Zeker voor basisschool kinderen is een fotodag in de buitenlucht een leuk uitje. Neem een schoolfotograaf voor basisscholen om de arm en ga met de klas op pad. Ook voor de kerstvakantie is een leuke, winterse fotoshoot nooit mis. Deze dag staat garant voor plezier en de mooiste schoolfoto’s! Wil je meer ideeën opdoen voor groepsfoto’s? Lees dan onze blog met de leukste en origineelste groepsfoto ideeën.