ClickCease

Leuke uitjes tijdens de kerstvakantie? Dit zijn onze tips

Uitjes tijdens kerstvakantie

Tijdens de feestdagen zitten de meeste mensen wel volgepland, maar wat doe je de dagen erna? De kerstvakantie bestaat namelijk uit meer dan alleen de feestdagen. Zonder leuke activiteiten op de planning, kan de kerstvakantie van twee weken een lange zit worden. Geen zorgen! Wij hebben een aantal leuke tips en uitjes voor tijdens de kerstvakantie voor je neergepend.

Tips kerstvakantie in huis

Wanneer je van plan bent om de kerstvakantie in eigen land door te brengen, zul je vaak geconfronteerd worden met winterse buien. In huis kun je echter ook leuke dingen doen om de tijd om te krijgen. Hieronder volgen een aantal tips voor de kerstvakantie die je thuis kunt organiseren.

Knutselen

Knutselen behoort toch wel tot de populairste kerstvakantie tips voor kinderen. Ook voor volwassenen is dit echter leuk om te doen tijdens de donkere winterdagen. Maak bijvoorbeeld zelf je kerstkaarten dit jaar. Ook tekenen, naaien en kleien zijn leuke knutselactiviteiten.

Fotoshoot

Een leuke fotoshoot met het hele gezin is ook een leuke activiteit en je legt mooie herinneringen vast voor later. Of doe een foute kerst fotoshoot compleet met gekke truien en kerstmutsen. Het kan natuurlijk een probleem zijn om je kind leuk te laten poseren, maar in deze blog leest u hierover een aantal praktische tips. Staan jullie altijd op dezelfde, krampachtig lachende manier op de foto? Lees dan hier een leuke poses, die je op de foto kunt aannemen.

Binnen spelen

Binnen spelen is ook een van de leukste tips voor tijdens kerstvakantie van je kinderen. Je kunt een verkleedpartijtje organiseren, want kinderen houden ervan zich te verkleden. Je kunt oud speelgoed sorteren en zo herinneringen ophalen. Een andere klassieke activiteit is bouwen: zij het met spullen, zij het door hutten te maken.

Spelletjes doen

Veel mensen spelen ook graag bordspellen tijdens de kerstvakantie. Er zijn genoeg bord- en kaartspellen waar kinderen ook aan kunnen deelnemen. Bovendien kun je tegenwoordig ook met het hele gezin spelletjes spelen op spelcomputers, zoals de Nintendo Switch. Een bijkomend voordeel van deze spelcomputer is dat je bij veel spellen ook beweegt. Dus zo speel je gezellig een spelletje en je doet aan lichaamsbeweging. Een ware win-winsituatie.

puzzelen

Boeken

Een lekker dik voorleesboek vinden kinderen in deze tijd ook prettig. Je kunt ze zelf laten bladeren of ze voorlezen. Speel- en oefenboeken zijn ook een leuke activiteit tijdens de winterdagen. Deze boeken staan vol leerzame en leuke opdrachten passend bij de leeftijd van je kind.

Filmpje kijken

Een filmpje opzetten is voor jong en oud een leuke activiteit. Maak zelf een bak popcorn klaar en kijk kerstfilms en -series of een leuke animatiefilm. Bovendien zenden veel televisiezenders extra kinderprogramma’s uit gedurende de kerstvakantie.

Tips voor uitjes kerstvakantie

Je hoeft natuurlijk niet alleen maar binnen te hokken in de kerstvakantie, terwijl er genoeg buiten te doen is tijdens de winterdagen. Zo kun je bijvoorbeeld:

  • Een winter wandeling maken
  • Lekker buiten spelen
  • Een speeltuin bezoeken
  • Een bezoek brengen aan een schaatsbaan
  • Picknicken

Er zijn echter ook een paar leuke uitjes die je speciaal in de kerstvakantie kunt plannen.

wandelen

Attractieparken

Veel attractieparken zijn gedurende de winter open en zijn omgetoverd in echte winter wonderlanden. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk de winter Efteling. Maar ook het Duitse Phantasialand heeft een winters jasje aan.

Kerstmarkten

Een typisch evenement rondom de feestdagen zijn de vele kerstmarkten in Nederland en het buitenland. Struin lekker langs de gezellige kraampjes en geniet van een kopje Glühwein of Aachener printen. Ook zijn er veel lichtjesroutes in steden te zien. Gezelligheid is sowieso gegarandeerd.

Een indoor uitje in je kerstvakantie

Wil je een uitjes in de kerstvakantie plannen, maar zit het weer tegen? Er zijn genoeg dagjes uit die je indoor kunt plannen.

Indoor speeltuinen

Kinderen houden ervan om te spelen en ravotten. Zo kunnen ze op een leuke manier hun energie kwijt. Binnenspeeltuinen geven je kind die kans, wat voor een weer het buiten ook is.

Escape rooms

De laatste jaren zijn de escape rooms in populariteit gestegen. Voor jong en oud zijn de kamers een hele belevenis. Bovendien is er veel diversiteit. Zo zijn er kamers waar je juist moet inbreken in plaats van uitbreken en er zijn zelfs een aantal horror kamers beschikbaar.

Zwemmen

Buiten kan het ijskoud zijn. Wat is dan fijner dan lekker plonzen in een subtropisch zwemparadijs? Zwemmen is leuk voor jong en oud. Bovendien is het goed om van tijd tot tijd je zwembewegingen te oefenen om de kerstcalorieën te verbranden.

Karten

Veel kartbanen zijn tegenwoordig in grote hallen gemaakt. Daarom is een of twee heats karten ook een leuke tip voor de kerstvakantie. De kartauto’s zijn steeds veiliger en sneller, waardoor karten een leuke en avontuurlijke activiteit is.

Museum

Een museum hoeft niet alleen kunst te bevatten. Er zijn speciale musea, die ook kinderen erg aanspreken. Er zijn bijvoorbeeld musea, die speciaal voor de winter een winters jasje hebben aangetrokken, zoals het Spoorwegmuseum. Er zijn echter ook veel interactieve musea, die leerzaam en leuk voor je kinderen zijn. Denk bijvoorbeeld aan optische musea, Corpus, Nemo Science museum, Luchtvaartmuseum Aviodrome, Storyworld of het Speelgoedmuseum.

Bioscoop of theatervoorstelling

In de kerstvakantie plannen veel bioscopen extra veel animatie- en familiefilms in hun filmprogramma in. Daarom is een filmpje pakken ook een goede tip voor de kerstvakantie. Hetzelfde geldt voor het theater, waar speciale kindershows georganiseerd worden.

Indoor skibaan

In Nederland is het niet abnormaal als er geen sneeuw valt in de winter. Een wintersportvakantie is echter te duur. Houd je toch van skiën of snowboarden, dan kun je ook als uitje voor de kerstvakantie een indoorskibaan opzoeken. In dergelijke indoorskibanen heb je ook meerdere pistes en restaurants, waardoor je toch een wintersportbeleving ervaart.