ClickCease

Strijklicht in fotografie: wat is het en hoe gebruik je het?

strijklicht fotografie

Strijklicht is een techniek binnen onder andere de wereld van de fotografie, die niet alleen visuele rijkdom brengt, maar ook een nieuwe dimensie aan de foto toevoegt. Het spel van licht en schaduw, essentieel in deze techniek, accentueert de textuur en diepte, waardoor een alledaags tafereel kan transformeren in een kunstwerk. Deze blog zal bij deze techniek stil staan, waarbij we vragen beantwoorden als wat heeft strijklicht voor een betekenis en hoe kun je het in de fotografie toepassen?

Wat is strijklicht?

Strijklicht is een term binnen de fotografie die verwijst naar een manier van belichten waarbij het licht zijdelings op het onderwerp valt. Dit zorgt ervoor dat texturen en details van het onderwerp sterk worden benadrukt. De hoek van het licht ten opzichte van het onderwerp is vaak laag, wat resulteert in lange schaduwen en een sterk contrast tussen licht en donker. Strijklicht kan zowel met natuurlijk licht als met kunstlicht gecreëerd worden en wordt toegepast in verschillende genres van fotografie, zoals landschapsfotografie, portretfotografie en stillevens.

Wanneer krijg je strijklicht in fotografie?

Wanneer je eens met strijklicht in je foto’s wilt werken, dan is het raadzaam om foto’s te maken tijdens zonsopkomst of zonsondergang. Dit komt, doordat dan de schaduwen het grootst zijn. Bij landschapsfotografie is het strijklicht het mooist. De periode voor zonsondergang staat ook wel bekend als het gouden uur. Lees er in deze blog meer over. Strijklicht kun je ook kunstmatig realiseren, namelijk van met behulp van een lamp of raam.

strijklicht fotografie

Portretfotografie met strijklicht

Strijklicht kan ook gebruikt worden voor portretfoto’s. Het licht strijkt dan over je model heen, waardoor een zijde in het licht staat en de ander in het donker. Dit brengt diepte en contrast naar je foto. Op de verlichte kant van je model zie je veel details, terwijl de schaduwzijde details verbergt. Door met licht en schaduw te spelen, creëer je een spannende portretfoto. Bekende termen hiervoor zijn low key en high key fotografie.

Landschapsfoto’s met strijklicht

Bij landschapsfoto’s zorgt strijklicht voor een warme, zachte gloed over het landschap. Wil je ook weten hoe je herfstfoto’s moet schieten? Lees het in deze blog. Het strijklicht accentueert de structuren en patronen in de natuur. Bovendien zorgt het zijlicht voor het spelen met licht en schaduw, zoals bij portretfoto’s. Bij glooiende landschappen zorgt dat vooral voor diepte in de foto.

Praktische tips voor het werken met strijklicht

Hier zijn enkele praktische tips voor het werken met strijklicht in de fotografie:

  • Kies het juiste moment om te fotograferen.
  • Experimenteer met de hoek van het licht ten opzichte van het onderwerp. Kleine aanpassingen in de hoek kunnen een groot verschil maken in het uiterlijk van de schaduwen en de textuur.
  • Reflectoren kunnen helpen om schaduwen op te lichten die door het strijklicht worden gecreëerd. Dit kan nuttig zijn om meer detail in de donkere gebieden te brengen.
  • Strijklicht kan interessante schaduwen op de achtergrond werpen. Zorg dat de achtergrond niet afleidt, maar juist bijdraagt aan de compositie. Lees hier meer over studiofotografie belichting tips.
  • Als het strijklicht te hard is, kun je diffuser gebruiken om het licht zachter te maken.
  • Strijklicht benadrukt texturen en details. Gebruik dit in je voordeel door te focussen op interessante patronen of structuren in je onderwerp.

Meer weten over verschillende soorten verlichting binnen fotografie? Lees dan ook onze blog over driepuntsbelichting.