ClickCease

Schaduw fotografie: hoe benut je schaduw op een creatieve manier?

schaduw fotografie

Als je tegen het zonlicht in een foto maakt en deze is donker geworden vol met schaduwen, dan zal je eerste reactie een gevoel van ergernis zijn. Foto verpest. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Schaduwen in je afbeeldingen geven juist vaak een extra dimensie en contrast. Er is zelfs een speciale tak binnen de fotobranche, die met schaduwen in foto’s experimenteert: de schaduw fotografie. Deze blog zal wat dieper ingaan op deze fototechniek en de voordelen die schaduwfotografie het geeft aan jouw foto’s.

Wat is schaduw fotografie?

Schaduwfotografie verwijst naar een fototechniek, waarbij de schaduw van het onderwerp een belangrijk onderdeel van de compositie vormt. In plaats van het onderwerp zelf rechtstreeks te fotograferen, wordt de nadruk gelegd op de schaduw die het werpt. Dit kan resulteren in intrigerende en artistieke beelden waarbij de vormen, contouren en texturen van de schaduw worden benadrukt. Schaduw fotografie kan worden gebruikt om dramatische effecten te creëren en om de kijker te laten nadenken over de relatie tussen licht, vorm en ruimte.

Hoe ontstaat schaduw eigenlijk?

Wanneer een voorwerp door daglicht of kunstmatig licht belicht wordt, zal achter dat object een schaduw ontstaan omdat het licht helemaal of deels wordt tegengehouden. Bij een hoge positie van de lichtbron zal de schaduw recht omlaag vallen en bijna niet zichtbaar zijn. Bij een lagere positie van de lichtbron ontstaat een langere en zichtbare schaduw. Die schaduw wil jij als fotograaf fotograferen.

schaduw fotograferen

Hoe werkt schaduw in een foto?

Wanneer er niet juist wordt omgegaan met schaduw fotografie, dan kan een schaduw al snel overheersend worden op je foto en deze kortom verpesten. Wanneer je een schaduw echter op de juiste manier vangt, kan een schaduw juist je compositie op meer vlakken verrijken. Zo kan het spel tussen licht en donker contrasten veroorzaken, waardoor je foto meer zal leven. Experimenteren met licht en donker wordt niet voor niets toegepast in meerdere fototechnieken zoals strijkfotografie.

Een schaduw heeft echter ook iets magisch, waardoor een normaal object speciaal gemaakt wordt. Denk bijvoorbeeld aan een foto van een normaal gebouw, waarop dan ineens schaduwen zichtbaar zijn van omringende bomen. Bovendien geeft schaduw een voorwerp perspectief en het legt de nadruk dan op dit object. Een schaduw werkt dus als een beeldversterker. Wanneer je bijvoorbeeld een selfie schiet of foto’s maakt van een model tijdens het golden hour, dan zorgen de lange schaduwen die ontstaan dat je aandacht direct naar het foto onderwerp gaat.

Verschil eigen schaduw en slagschaduw

Er zijn verschillende types van schaduwen, waarvan je als fotograaf gebruik kunt maken. De twee belangrijkste zijn: eigen schaduwen en slagschaduwen. Een eigen schaduw is de schaduw van je onderwerp of model zelf. De slagschaduw is ontzettend populair en is de bekende schaduw die je op de grond ziet. De grootte van de slagschaduw is afhankelijk van de positie van de lichtbron. Om een extra lading aan je compositie te geven, kun je ook deze slagschaduw breken. Plaats op de ontstane slagschaduw een voorwerp en bekijk het interessante resultaat.

Dit is waarom schaduwfotografie uniek is

Schaduwfotografie zorgt kortom voor unieke beelden, maar er zijn meer redenen om eens te experimenteren met schaduw in jouw composities:

  • Bij portretfoto’s kunnen schaduwen in het gezicht emoties goed benadrukken.
  • Tezamen met flink inzoomen kun je een abstracte compositie creëren.
  • Door personen tegen het licht in te fotograferen en met de witbalans te spelen, kun je op prachtige wijze silhouetten op beeld vastleggen.
  • Schaduw als onderwerp geeft een surrealistische draai aan je foto.

schaduwfotografie

Zo kun je schaduw fotograferen

In deze paragraaf behandelen we als laatste een aantal tips, waarmee je zelf schaduw kunt maken en vastleggen. In een fotostudio heb je natuurlijk geen daglicht, maar door te experimenteren met de verlichting zie je dat de vorm en intensiteit van een schaduw verandert. Ook de afstand van de lampen tot aan je onderwerp is van invloed op de hardheid en grootte van de schaduw. Hier zijn enkele tips hoe je die schaduw nu perfect afdrukt op beeld:

  • Gebruik een statief, zodat de bewegingsscherpte bewaard blijft.
  • Pas een laag ISO-getal toe, zodat de ruis minimaal blijft.
  • Werk met langere sluitertijden.
  • Experimenteer niet alleen met de belichting, maar ook met de lichtbronnen.
  • Gebruik geen automatische scherpstelling, maar stel handmatig scherp.
  • En het belangrijkste: heb geduld en oefen veel, want hierbij geldt zeker dat oefening kunst baart.